Gisteravond hadden we een mooie, bijzondere en leerzame avond met Gijs Horvers. Vanuit eigen ervaring met zijn autisme vertelde hij hoe het werkt bij autisme en dat gedrag en omgaan met emoties niet zoveel verschillen van mensen zonder autisme. Gamen heeft volgens hem voor mensen met autisme een bijzondere functie. We zouden meer moeten beseffen dat voor jongeren met autisme het gamen een activiteit is waar ze tot rust kunnen komen. Gamen is voor hen overzichtelijk en ze hebben daar zelf de regie (behalve als je verliest natuurlijk :)).

Volgens Gijs betekent autisme 100% onduidelijkheid. Daarbij is pubertijd voor jongeren zonder autisme ook een heel erg onduidelijke periode. Dus voor pubers met autisme is er sprake van –  bij wijze van spreken – 200% onduidelijkheid. Best lastig voor hen dus. En als gamen dan kan helpen…. Ook kan het gamen als het ware een kapstok zijn waar wij als ouder of hulpverlener bij kunnen aanhaken. We kunnen elementen uit het gamen gebruiken om jongeren te motiveren om stappen in de wereld buitenshuis te zetten.

De avond was druk bezocht en na afloop werd er nog stevig nagepraat. Het was mooi om elkaar zo rond dit thema te ontmoeten en te versterken.

Gespreksgroep?

Als er ouders zijn die het fijn zouden vinden om rond autisme en gamen verder te praten dan hoor ik het graag (stuur een mail naar info@chillaut-leerdam.nl). Bij voldoende belangstelling is het dan misschien mogelijk om een gespreksgroep met elkaar te organiseren.

Meer informatie over Gijs Horvers: Website Gijs Horvers