De Autismeweek wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) rond Wereld Autisme Dag 2 april.

Prikkels!

Een prikkel is informatie die binnenkomt via onze zintuigen. Bijvoorbeeld licht, geluid, geur, pijn, en temperatuur. Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. De onderlinge verschillen zijn daarbij heel groot. Zo zoekt de één prikkels actief op, terwijl de ander ze juist zoveel mogelijk uit de weg gaat. En de één wordt keer op keer overweldigd door prikkels, terwijl de ander veel prikkels juist niet waarneemt. Mensen met autisme en een verstandelijke beperking lijken extra kwetsbaar te zijn voor problemen op het gebied van prikkelverwerking.

Tijdens de Autismeweek staat de NVA onder meer stil bij een prikkel die voor veel mensen meestal positief uitpakt: muziek. Op zaterdag 28 maart 2020 vindt er een symposium plaats over dit onderwerp bij de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, met gastoptredens van onder meer hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en Aaltje van Zweden, oprichter van stichting Papageno.

Evenementen – ook bij u in de buurt

Tijdens de Autismeweek zullen er in het hele land activiteiten plaatsvinden rondom autisme en prikkels. De NVA-regio’s en de Autisme Info Centra (AIC’s) organiserentijdens de Autismeweek inloopmiddagen, informatiemarkten of lezingen. En niet alleen de NVA, maar ook tientallen andere organisaties zullen bijeenkomsten organiseren, waarbij mensen met en zonder autisme met elkaar in gesprek gaan. Kijk voor alle activiteiten op de evenementenpagina hier autismeweek.nl/evenementen